boy, game, child-2847513.jpg

Hvad er fysisk sundhed?

Denne artikel handler om fysisk sundhed, og vi vil give nogle bud på, hvad fysisk sundhed er, og hvordan du skaber det bedst mulige grundlag for at være fysisk sund.

Vi vil også give dig 10 gode konkrete råd, der kan styrke din fysiske balance. 

Fysisk sundhed handler om, hvordan du servicerer din krop og hjerne med kost, hvile, søvn, motion, så du føler velvære og har ressourcer i kroppen og energi til hjernen. Når du har en god balance i din fysiske sundhed, formår du at gribe ind i fysiske ubalancer i tide, fordi du evner at mærke efter og handle på ubalancen. Det kan være manglende energi i hverdagen, vægtproblemer, manglende bevægelse, for lidt træning eller søvnproblemer. Det kan også være, at du af forskellige årsager træner for meget, spiser for lidt eller for meget eller måske sover for lidt.  

Den fysiske sundhed opnår du ikke nødvendigvis ved at være et fysisk pragteksemplar, men i højere grad ved at have en sygdomsfri, velfungerende- og smertefri krop. Den fysiske sundhed handler altså også om at øge din fysiske trivsel og forebygge sygdomme, ved at undgå rygning, begrænse alkohol, bevare normal vægten og være fysisk aktiv.   

Fysisk sundhed er vigtig for vores sociale og psykiske velbefindende og generelle livskvalitet i hverdagen. Med fysisk sundhed er det vigtigt at finde den rette balance, idet et overdrevet fokus på fysisk sundhed ofte kan presse eller stresse os. Det sker, når vi har et overdrevet fokus på motion og kost, som i værste fald kan ende med spise- og træningsforstyrrelser. 

Derfor er det vigtigt, at det bliver en integreret del af din hverdag, en del af din livsstil, således at du ikke i tide og utide føler, at du skal følge diverse træningsprogrammer eller gå på diverse kure for at være sund. De fleste kure eller træningsprogrammer virker ikke på lang sigt og vil stresse din organismen, i modsætning til hvis du integrerer forandringerne i din hverdag i et roligt tempo, hvor du selv kan være med.  

Hvordan understøtter vi bedst vores fysiske sundhed? 

De fleste mennesker skal bevæge sig langt mere, end de gør. Bevægelse og motion gør en masse gode ting for din krop og dit velbefindende, og du skal helst bevæge dig 1 time om dagen og en del af det må gerne være motion, hvor du får pulsen i vejret. Ved at bevæge os kontinuerligt i løbet af dagen vil mange mennesker også slippe for en del skavanker, som bl.a. stillesiddende arbejde forårsager. Og selv hvis du er fysisk aktiv på dit job, vil der være mange sundhedsmæssige gevinster ved at styrke led og muskler med styrketræning og dit kredsløb med konditionstræning. Allerede fra 25-års alderen begynder man at miste en del af sin muskelmasse, hvis ikke man træner. Muskelstyrken mindskes i gennemsnit med 30 % fra 20-års alderen og frem til 80-års alderen.

I takt med at man taber muskelmasse, bliver kroppen svagere og det bliver gradvist vanskeligere at foretage sig aktiviteter som tidligere var en naturlig del af hverdagen. Aldringen af kroppen fortsætter resten af livet, og det eneste vi kan gøre, er at passe så godt på os selv som muligt. Det gælder også vores led og knogler, der helst skal holde os mobile hele livet.

Undersøgelser har vist at du ved bare 14 dages ineffektivitet mister 33 % af din styrke, op til et halvt kilo af din muskelmasse og mere end 10 % af din kondition. 

Kost er også en vigtig faktor, og der er utrolig mange forskellige holdninger til hvad sund kost er, hvilket du også kan læse meget mere om her på portalen. Det, som de fleste dog er enige om, er, at det er sundt at spise varieret, ikke forarbejdet kost, der indeholder en masse grøntsager. Derudover er det vigtigt ikke at spise for meget, da det dels ikke er godt for fordøjelsen, og da det giver overvægtsproblemer, som mange mennesker er udfordret af i vores moderne kultur, hvor vi meget let adgang til diverse fødevarer.  

Kroppen skal derudover have tilstrækkelig hvile og søvn, da det er her, de restituerende processer i kroppen og hjerne foregår. Dette betyder, at vi under hvile og søvn rent faktisk genopbygger vores krop og hjerne efter fysisk og mentalt aktivitet. Særligt søvnen er vigtig, og de fleste mennesker skal have 7-9 timers søvn hver nat.  

Gode råd til din fysiske sundhed  

Nedenfor giver vi dig 10 punkter, som du kan arbejde med.   

Start med 3-4 af punkterne og vælg nogle flere, når du er parat til det, så du ikke kaster dig over alle punkterne på en gang:

  • Prioriter din nattesøvn, den er altafgørende i forhold til din sundhedstilstand, 7-9 timer hver nat.  
  • Husk pauserne i løbet af dagen, så din krop får hvile og restitution, hvis du er fysisk aktiv. 
  • Husk aktive pauser i løbet af dagen, hvis du har stillesiddende arbejde.   
  • Bevæg dig og/eller motioner hver dag, gerne 30-60 minutter i naturen.  
  • Motioner sammen med andre, så understøtter du også din sociale sundhed.
  • Spis relativt sundt og husk 3 hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Det stabiliserer dit blodsukker.  
  • Vær opmærksom på ikke at tage for mange stimulanser i form af eks. kaffe, alkohol, sukker og medicin. Det kan være tegn på sundhedsubalance, som det er vigtigt, at du kigger på. 
  • Husk at sige ”nej tak”, når der er for meget på madpaletten. Så slipper du for problemer med overvægt. 
  • Prioriter din fysiske sundhed i lige så høj grad som dit arbejde og din familie. 
  • Husk at lege og spille spil, hvor du er fysisk aktiv. Aktiv leg og spil understøtter både din fysiske, sociale og mentale sundhed.

Vi håber, du har fået inspiration og lyst til at prioritere din fysiske sundhed. De fleste mennesker kan med ganske få ændringer i hverdagen, skabe en meget bedre balance. Dette vil øge dit fysiske og mentale overskud, din livsglæde og livsenergi, og i det hele taget give dig en bedre livskvalitet.  

Rigtig god fornøjelse!  

Scroll to Top