Der er ikke noget så ubehageligt som en tilbagevendende oplevelse af et fysisk traume.
Sådanne oplevelser kan komme i mange forskellige former og styrker, men at blive påmindet om et ubehageligt styrt eller uheld igen og igen af dit eget system, kan gøre enhver person frustreret og opgivende. Men det er vigtigt du ikke giver op, for der er masser af ting, du kan gøre ved det. Din situation er selvfølgelig unik for dig, men mange mennesker oplever frygt og nervøsitet efter en ubehagelig oplevelse.

Tag eksempelvis cykelryttere. Mange cykelryttere oplever efter ubehagelige oplevelser på cyklen, at de pludselig er nervøse eller bange for at køre tæt i grupper, køre hurtigt på nedkørsler og nogen stopper ligefrem med at køre løb som følge af styrt.
Der er naturligvis et teknisk aspekt som alle ryttere kan forbedre, men de fleste problematikker handler ikke om teknisk kunnen, men om det mentale aspekt samt chok og traumatisering i forbindelse med styrt eller andre ubehagelige oplevelser på cyklen.
Hvis styrt, trafikuheld eller andre ubehagelige oplevelser ikke bearbejdes, lagres de i vores kropslige hukommelse, som det vi kalder traumer. Alle mennesker er i større eller mindre grad traumatiserede af og igennem livet, hvilket ikke kan undgås. De fleste traumer gennem livet, skubber vi i baggrunden, så vi ikke længere konfronteres med dem. Vi sørger efterfølgende for ikke at opsøge situationer eller begivenheder, der kan genoplive det gamle traume. Dette er en særdeles god strategi i almindelighed, men den virker bare ikke særlig godt, hvis man eksempelvis godt kan lide at cykle og gerne vil køre sammen med cykelholdet eller køre løb. Disse traumer skal derfor oftest behandles, men i nogle tilfælde kan man lave en form for forebyggelse af symptomerne.
Hermed 6 gode råd, der kan hjælpe jer igennem de mildere tilfælde, og hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan det blive nødvendigt at opsøge hjælp.
- Træk vejret dybt, indtil du kan mærke at pulsen falder. Den dybe vejrtrækning regulerer vores centralnervesystem og giver dermed mindre kropslig uro. Samtidig giver den dybe vejrtrækning bedre balance på cyklen og bedre iltning af kroppen.
- Tænk på alle de lignende situationer hvor det tidligere er gået godt. Når vi er bange eller traumatiserede, har vi en tendens til at fokusere på det, der tidligere er gået galt, men i langt de fleste tilfælde har vi langt flere oplevelser og situationer hvor det er gået godt. Fokus på de gode oplevelser vil udvide dit udviklingsrum og fjerne fokus fra angsten.
- Forbered dig mentalt. Hvis du sætter tid af til en grundig forberedelse af begivenheden, giver det en vis sikkerhed. Det er vigtigt at du i din forberedelse fokuserer på de to foregående punkter.
- Find dine venner. Husk at fokusere på dine venner, som du ved vil bakke dig op ligegyldig, hvordan det går. Det kan give en vis tryghed, at du har nogle du kan støtte dig til og som du har tillid til.
- Når uheldet er ude. Forsøg, så vidt det er muligt, at komme op på “hesten” igen efter et stykke tid. Jo længere tid der går, jo vanskeligere bliver det at sætte sig op på cyklen igen, eller sætte sig bag rettet, bla. fordi vi har en tendens til at forstærke vores frygt med irrationelle tanker og fantasier.
- Søg hjælp i tide. Hjernen er opbygget på den måde, at vi altid bliver bedre til mønstre/adfærd ved at gentage dem rigtig mange gange, både i positiv og negativ forstand. For den uheldige bilist fra trafikuheldet, kan det være en rigtig god idé at komme bag rattet igen, men du kan selvfølgelig starte med at køre lidt på en stille villavej. Og hvis du som cykelrytter kører ned af et bjerg med en dirrende krop og har gjort det rigtig mange gange, vænner du dig til den angst, der er forbundet hermed. Resultatet bliver, at oplevelsen er uden den nydelse, den ellers kunne give, og at du bliver en langsommere nedkører. Derfor er det vigtigt at opbygge nye, positive vaner.
Efterreflektion
Vi anbefaler at du lige bruger 5 minutter på spørgsmålene nedenfor.
Øvelsen kan hjælpe dig til at forholde dig til og integrere det læste stof, og støtte dig i at få handlet på de ting der er vigtige for dig:
- Hvilke 2-3 pointer i artiklen har givet mening eller resoneret mest hos dig?
- Nedenfor har vi listet 5 punkter, som du kan arbejde med i den kommende uge:
-
- Hvad vil jeg konkret gøre?
-
- Hvordan vil jeg gøre det?
-
- Hvem involverer det?
-
- Hvornår vil jeg gøre det?
-
- Hvornår evaluerer jeg på hvordan det er gået?
Vi håber du fandt og fik den inspiration du søgte og hvis du mod forventning ikke gjorde det, er vores chat- og telefonrådgivning åben. Her vil vores dygtige personale gøre hvad de kan for at hjælpe dig med at løse de udfordringer du måtte have.
Besøg vores nye hjemmeside humanperformance.dk og få lidt inspiration til hvordan vi arbejder med Mental-, fysisk og social sundhed i virksomheder.