Gode råd når du sætter dig nye mål

 

Denne artikel sætter lys på, hvad du skal være opmærksom på, når du laver målsætninger i dit (arbejds)liv. På den måde skaber du de bedste forudsætninger for at få succes. 

 

Når vi arbejder med målsætninger, er det vigtigt at skelne mellem kortsigtede mål (indenfor 1 år) og langsigtede mål (2-5 år). 

De kortsigtede mål skal være specifikke og målbare, de skal evalueres og justeres. Hvis du vil nå dine kortsigtede mål, skal du skitsere hver eneste detalje og arbejde målrettet efter dem. Du skal have fokus på klart definerede kortsigtede mål med milepæle til at krydse af undervejs, når du når dine delmål. 

Langsigtede målsætninger fungerer mere som et pejlemærke. En vision, som skal inspirere dig og som ikke på samme måde skal være specifik og detaljeret. 


 

Kortsigtede mål 

Når du har været specifik og målbar, er det næste spørgsmål, hvilke hindringer der kan være i vejen for, at du når dine mål. For hver hindring du kommer op med, skal du også have defineret en plan for, hvordan du vil klare eller manøvrere dig uden om hindringen. Skitsér præcis, hvordan du vil håndtere hver forhindring. Ved at gøre dette er du allerede på forkant, og du spilder ikke unødvendig energi på spekulationer i forhold til, hvad du skal gøre.  

 

Juster som nødvendigt 

Vejen til målet følger sjældent (hvis nogensinde) en perfekt opadgående kurve til en vellykket gennemførelse. At justere og revidere dit mål undervejs betyder ikke, at du har fejlet eller skudt ved siden af skiven. Det viser derimod, at du også her er på forkant med situationen, da alle målsætninger ændrer sig, de bliver påvirket af ydre og indre faktorer.  

Når du har forpligtet dig på dine mål, er det ikke et spørgsmål, om du opnår dit mål, men i højere grad hvordan og hvornår. Det er vigtigt ikke at give op, hvis ikke processen går som planlagt. Accepter det og juster ind efter de nye forhold. 

Kan du mærke, at der er noget, der tynger dig her i denne måned? 

 

Lyt også til: Mål for mental og fysisk sundhed

 

Derudover har vi en række gode råd, som det kan være vigtigt at huske på, og som kan hjælpe dig til en succesfuld målopfyldelse: 


Råd 1: Del det med andre 

Del dine målsætninger med andre. Når du har sagt dem højt, forpligter de i højere grad overfor dig selv og andre. Ved at dele det med andre, kan de også i højere grad støtte dig og spørge ind til dig. 


 

Råd 2: Få styr på belønningssystemet 

Mens det kan være nok så nemt for andre at fortælle dig, at du bare skal snøre skoene og komme ud at løbe, så vil din hjerne tit minde dig om, at det er besværligt. 

Det handler derfor om at finde motivationen, og den finder man helt nede i krybdyrhjernen i vores belønningssystem. Find derfor ud af, hvad der motiverer dig. Hvad enten det er en gave til dig selv, eller det er glæden ved at fejre succesen på anden vis, så husk at beløn dig selv. 

 

Råd 3: Integrer det i din hverdag 

Integrer målsætningen i din hverdag, hvis det eksempelvis er et mål, der ligger uden for dit arbejde. Er det en arbejdsmålsætning er det naturligvis også vigtigt, at du prioriterer både ressourcer, tid og energi i det. Skemalæg tid til målsætningen, og hvis målet eksempelvis er en løbetur, skal den prioriteres, og der skal sættes tid af som til en hvilken som helst anden vigtig aftale. 

 

Råd 4: Øvelse gør mester 

Hvis du vil have et sidste motivationstip til dine målsætninger, så kan du måske hente lidt inspiration ved at lære lidt om, hvordan hjernen helt basalt fungerer. Når du først har fået etableret en vane eller rutine, så bliver det også nemmere for dig at vedligeholde den. Vi plejer at sige, at forbindelser i hjernen kan ses som en form for stier af forskellige grader og former.  



Vi kan have en smal skovsti, (en ny vane, vi ikke har indøvet endnu) eller en bred motorvej, (en rutinetilstand, vi kender fra hverdagen, som vi ofte og nemt benytter os af). Det, der sker, når man træner noget er, at man får gået rigtig meget på den sti. Den bliver bredere og bredere, jo mere du går på den, og vi får nærmest gjort den til en motorvej. Det er det, man kalder for automatisering. 

Det vil altså sige, at jo oftere du tager løbeturen, desto nemmere har du ved at gentage den. Til sidst vil den altså blive en vane, og så en god en af slagsen. 

Vi håber, at du kan bruge vores råd, og at processen henimod dine målsætninger på din vej bliver lettere og mere overskuelig, også selvom at målene sjældent bliver opfyldt uden bump på vejen. 

 

Lyt også til: Målsætninger og evaluering af dine målsætninger

 

Efterreflektion

 

Vi anbefaler at du lige bruger 5 minutter på spørgsmålene nedenfor.

Øvelsen kan hjælpe dig til at forholde dig til og integrere det læste stof, og støtte dig i at få handlet på de ting der er vigtige for dig:

    1. Hvilke 2-3 pointer i artiklen har givet mening eller resoneret mest hos dig?
    1. Nedenfor har vi listet 5 punkter, som du kan arbejde med i den kommende uge:

        • Hvad vil jeg konkret gøre?

        • Hvordan vil jeg gøre det?

        • Hvem involverer det?

        • Hvornår vil jeg gøre det?

        • Hvornår evaluerer jeg på hvordan det er gået?

      Vi håber du fandt og fik den inspiration du søgte og hvis du mod forventning ikke gjorde det, er vores chat- og telefonrådgivning åben. Her vil vores dygtige personale gøre hvad de kan for at hjælpe dig med at løse de udfordringer du måtte have.

       

      Besøg vores nye hjemmeside humanperformance.dk og få lidt inspiration til hvordan vi arbejder med Mental-, fysisk og social sundhed i virksomheder.

       

      ×

      Registreringsformular

      ×

      Coach Registreringsformular

      Personlige oplysninger

      Adresse

      Geografisk område *

      Akademisk baggrund

      Scroll to Top