Til lederen – Sygemeldinger kan forværre mental ubalance hos medarbejderen

 

Medarbejdere med stress skal ikke sygemeldes, hvis det kan forhindres. Hvis en sygemelding ikke kan undgås, kan der være en god ide i at gøre den så kort som mulig. 

Hvis en medarbejder brænder sammen, sender mange ledere vedkommende hjem. Det er en dårlig strategi, da det i mange tilfælde ikke løser de bagved liggende problemer, og derfor kun er symptombehandling. Der er meget mere idé i at være på forkant og gribe ind, før en eventuel sygemelding bliver aktuel. 


 

Sygemelding gavner ikke 

Det er en misforståelse, at mennesker med stress tager skade af aktivitet og handling. At stressramte skal hjem og slappe af og i det hele taget koncentrere sig om at lave så lidt som muligt.  

Sygefravær løser ikke de problemer, som har fremkaldt sygemeldingen. Derimod kan det forværre stresssymptomerne og øge risikoen for, at en medarbejder falder ud af arbejdsmarkedet. Fred og ro fører alt for nemt til social isolation, spekulationer, bekymringer og indadvendthed. De tilstande er altid skadelige ved stress, ligesom ved andre psykiske problemer.  

Det vigtigste for medarbejdere med mentale problematikker er at få en plan, der løser problemerne. For langt de fleste er det vigtigt at have noget at stå op til. Vi får det bedre af at føle, at vi gør nytte, og at vi hører til et sted – for eksempel en arbejdsplads med kollegialt og fagligt fællesskab. En kort sygemelding kan dog være gavnlig for nogen, hvis de i kortere perioder har været belastet. 

 

Læs også: Kollega tilbage på job efter stress

 

Læg din egen skyld på hylden  

Ofte får arbejdet eller chefen skylden, fordi det er i dén sammenhæng, at stressen viser sig. Mental belastning i form af stress, depression, mm., kan have mange årsager, både private og arbejdsmæssige. Som leder skal du huske, at det kan være svært at udpege enkle årsager, og at det ofte er bedre at tænke fremad. Selvom du som leder kan have haft et medansvar for medarbejderens stress, er det vigtigt, at du ikke trækker dig væk i misforstået hensyntagen. 



En konstruktiv og positiv kontakt mellem din medarbejder og dig bidrager til, at I undgår misforståelser og forkerte antagelser under en sygemelding. Hvis du har været skyld i stressen, er det vigtigt at genoprette tilliden og etablere et godt arbejdsforhold. Det er vigtigt at undgå unødig skyldfølelse- både hos leder og medarbejder.  

 

Tæt dialog med medarbejderen 

Hvis du sender en medarbejder hjem i for eksempel 14 dage, er det en god idé at få medarbejderen til hver dag, at notere to-tre linjer om sin tilstand. Dels vil det give et overblik over, om de 14 dage har forbedret eller forværret situationen, og dels vil der være noget konkret at fortælle, hvis vedkommende henvender sig til en behandler.  

Medarbejderen behøver ikke være helbredt efter 14 dage, men der skal helst være fremgang. Hvis en medarbejder ikke får det bedre under en kort sygemelding, skal hverken leder eller den stressramte satse på, at mere ro kan stå alene som løsning.  

 

Lav en plan for din medarbejder 

Mange tror, der er et system, som tager sig af den sygemeldte medarbejder under sygemeldingen. Det er imidlertid ikke tilfældet. Ingen instans er ansvarlig for det allermest afgørende i processen omkring en sygemeldt medarbejder; nemlig at lægge en konkret handlingsplan for, hvordan medarbejderen kommer tilbage på arbejde.  

Al nyere forskning tyder på, at det nytter at hjælpe mennesker ud på arbejdsmarkedet, som en del af behandlingen. Derfor er det vigtigt, at du som leder bogstavelig talt tager sagen i egen hånd, og får lagt den plan sammen med alle parter, der er involveret i sygemeldingen. Det drejer sig bl.a. om jobcentret, pårørende og en eventuel læge, coach eller anden behandler. 

 

7 råd når din medarbejder er sygemeldt med eksempelvis stress 

      1. Undgå at føle skyld over for medarbejderen 

        1. Få din medarbejder til at notere sine fremskridt 

          1. Forsøg med medarbejderens accept at komme i dialog med behandleren 

            1. Tilstræb så vidt muligt delvis sygemelding, når fuld sygemelding ikke er strengt nødvendigt 

              1. Tilstræb tidlig og gradvis tilbagevenden til arbejdet 

                1. Lav en plan med din sygemeldte medarbejder  

                  1. Fasthold din opmærksomhed på medarbejderen, og hav kontakt med medarbejderen under en sygemelding 



                Det er vigtigt vi husker, at stress kan have mange udtryk og sværhedsgrader. Det vigtigste er, at der sker en løbende bedring, og at din medarbejder bevarer kontakten til arbejdspladsen i processen. Dialogen skal baseres på gensidig tillid, og det er utrolig vigtigt, at medarbejderen ikke føler det som et yderligere pres at skulle være i kontakt med sin leder. Ønsker medarbejderen i første omgang ingen kontakt, og er der kun er tale om en kortere sygemelding, kan det være bedre at tage dialogen, når medarbejderen igen er tilbage på arbejdet. 

                Efterreflektion

                 

                Vi anbefaler at du lige bruger 5 minutter på spørgsmålene nedenfor.

                Øvelsen kan hjælpe dig til at forholde dig til og integrere det læste stof, og støtte dig i at få handlet på de ting der er vigtige for dig:

                  1. Hvilke 2-3 pointer i artiklen har givet mening eller resoneret mest hos dig?
                  1. Nedenfor har vi listet 5 punkter, som du kan arbejde med i den kommende uge:

                      • Hvad vil jeg konkret gøre?

                      • Hvordan vil jeg gøre det?

                      • Hvem involverer det?

                      • Hvornår vil jeg gøre det?

                      • Hvornår evaluerer jeg på hvordan det er gået?

                    Vi håber du fandt og fik den inspiration du søgte og hvis du mod forventning ikke gjorde det, er vores chat- og telefonrådgivning åben. Her vil vores dygtige personale gøre hvad de kan for at hjælpe dig med at løse de udfordringer du måtte have.

                     

                    Besøg vores nye hjemmeside humanperformance.dk og få lidt inspiration til hvordan vi arbejder med Mental-, fysisk og social sundhed i virksomheder.

                     

                    ×

                    Registreringsformular

                    ×

                    Coach Registreringsformular

                    Personlige oplysninger

                    Adresse

                    Geografisk område *

                    Akademisk baggrund

                    Scroll to Top