Energi og opladning

Denne nyhedsartikel handler om at gøre ting, der giver dig energi og lader dine batterier op. 

Noget af det første, vi siger til folk, der har mentale ubalancer er, at de skal fokusere på at gøre ting og lave aktiviteter, der giver dem glæde og fylder dem op i en positiv forstand. 

Det er på en måde så enkelt, at det næsten kan virke banalt, at hvis du gerne vil være glad, så skal du foretage dig ting, der gør dig glad sammen med mennesker, der gør dig glad.

Når rigtig mange mennesker ikke føler sig glade, er det oftest fordi de foretager sig ting eller er sammen med mennesker, der ikke gør dem glade og giver dem energi. Enkelt, men ikke altid lige let, da vi eksempelvis ikke altid selv vælger, hvem vi vil være sammen med, og da ikke alle opgaver på en arbejdsplads nødvendigvis gør en glad. Men så igen, det handler om balance og personligt lederskab, så hvis du virkelig har gentagne arbejdsdage, der dræner dig for energi, så er det vigtigt at kigge på det og tage det alvorligt. 

Så gør ting sammen med mennesker, der giver dig glæde og energi. Når vi har været igennem et længere forløb med den ene eller den anden mentale ubalance, er det jo netop fordi, vi har gjort det modsatte og foretaget ting og handlinger, der har drænet os for kræfter. Måske har vi ovenikøbet været sammen med mennesker der stresser os.  

Ingen kan blive ved med at give uden også at modtage. Vi ved selvfølgelig godt, at vi ikke bare har frit valg på alle hylder, for selvfølgelig vil der være ting i dagligdagen, og selvfølgelig er der ting i vores privatliv og arbejdsliv, der dræner os for energi. Det understreger bare, at vi er nødt til at finde nogle lommer i vores liv, hvor vi bliver ladet op.

For medlemmer: Motion og kropssansninger

Start forandringen i dag 

Hvis ikke du har de energifyldte lommer i din hverdag, er det vigtigt at du virkelig tager din dagligdag op til revision, og får kigget på hverdagen og justeret ind. Nogle gange er vi nødt til at foretage større rokeringer eller valg i vores liv, om man vil det eller ej, og der er det, at vi skal huske på en vigtig ting. Når der lukker en dør i livet, åbnes der tit nogle nye. 

Det er sundt at prioritere sig selv, uanset om det drejer sig om små pauser i løbet af din arbejdsdag, læse en god bog, hygge sig med sin hobby, samvær med venner og familie, motion, meditation eller noget helt andet. Det er en god ide, vi lige husker på, at lægge gode, rare og lystbetonede oplevelser ind hver dag samtidig med, at vi har blik for dem, der allerede befinder sig i vores synsfelt. Find din egen gode balance mellem arbejdsliv og privatliv, og understøt den i de valg, du foretager dig dagligt.

Rent praktisk kan det være en god ide at lave en liste på 10 punkter, som du ved, giver dig energi og gør dig glad. Skriv dem ned og hav listen på et tilgængeligt sted, så du altid kan tage den frem og vælge en aktivitet, hvis du gerne vil være mere glad og energifuld, eller hvis du har fået proppet lidt for mange drænende ting ind i din hverdag. Listen kan være rigtig god, fordi det ind i mellem kan være svært for mennesker at vælge og huske, hvad der giver dem livsglæde når de er pressede.  

Men det er også vigtigt, hvordan du tænker om de ting, du foretager dig, og hvordan din tilgang til dig selv er.

Et godt eksempel

Ole Henriksen som de fleste af os kender, er et godt eksempel på en mand der gentagne gange har stillet sig op foran spejlet, og sagt gode og positive ting til sig selv. Han beskriver selv, hvordan han kommer fra en opvækst, der har været rigtig hård ved ham, da han følte sig anderledes og ikke accepteret. Han har haft flere meget store livskriser, men de seneste mange år er det gået ham rigtig godt og helt anderledes. Han er om nogen en mand, der omgiver sig med mennesker og ting, der giver ham glæde og energi. Han har gentagne gange stået foran spejlet, hver eneste morgen, og fortalt sig selv, hvor god en dag, det ville blive, eller hvor god, han selv var. Han har virkelig om nogen kæmpet sig ud af en negativ livsbane, og vendt det til noget positivt. Jeg ved ikke, om Ole Henriksen altid er glad, men jeg ved, at hans strategier virker, når han bruger dem. 

Privatlivet er der, hvor det er lettest at starte ift. manglende energi, da vi i princippet selv vælger, hvem vi vil omgås med. Der kan det være lidt mere udfordrende med arbejdslivet, da vi ikke selv har valgt vores kollegaer eller vores chefer for den sags skyld, og det er heller ikke altid, vi har mulighed for at vælge de arbejdsopgaver, der giver os energi og glæde. 

Lad os starte med privatlivet. Her handler det om at prioritere samvær med gode venner og familien, og få noget kvalitet ind i samværet. Rigtig mange par, der får børn, bruger al deres energi på at være forældre, hvilket sådan set er godt nok, men det er også vigtigt at prioritere parforholdet, således at man eksempelvis med ugentlige kæresteaftener stimulerer sig selv og hinanden. Husk også at prioritere samværet med venner, der for mange mennesker er en udfordring i hverdagens travlhed. Det er ikke en bæredygtig strategi at nedprioritere venner, da det er gennem de nære relationer vi får opbygget livsenergi. Det er også de nære relationer, vi skal falde tilbage på, når livet til tider bliver svært.

For medlemmer: Vend ensomhed til et positivt signal

Et amerikansk studie fulgte unge amerikanske mænd og interviewede løbende deres koner i en årrække. Da mændene var unge, bestod deres vigtigste værdier af penge, berømmelse (ja du hørte rigtigt: berømmelse), status og magt. Da de en del år senere som modne mænd skulle kigge tilbage på hvad der havde betydet mest for dem i livet, var svaret entydigt: Gode og sunde relationer.

Det store spørgsmål om arbejdslivet 

Det var lidt om privatlivet, men hvordan får vi sparket energi ind i arbejdslivet? Hvad gør vi hvis vi har kollegaer, der ikke gør os glade eller som dræner os for energi?  

Det kan være noget af en udfordring, og vi har naturligvis ikke den endegyldige løsning på det. Hvis du kan mærke, at dit arbejde dræner dig for energi, er det vigtigt at du tør kigge på om du er placeret på den rigtige hylde, og om dit arbejde er noget, du brænder for. Det er med andre ord vigtigt du finder frem til, om du vil din arbejdsplads. Dette er en forudsætning for overhovedet at tage stilling til og forholde dig til, om du eksempelvis kan med en kollega, eller hvordan du kan varetage dine opgaver. Det er der mange mennesker, der ikke forholder sig til, fordi det er et svært valg, da det naturligvis også er et fravalg. Men ikke desto mindre er det en forudsætning for at få sparket noget god energi ind i dit arbejdsliv. 

Det næste step at finde ud af er, hvordan jeg KAN få mere kvalitet ind i arbejdslivet. Her handler det om at stå ved dig selv og præge din hverdag i en god og proaktiv retning. Du kan kigge på dine opgaver i forhold til, hvor du vil lægge din energi og du skal turde sige fra overfor visse opgaver, der dræner dig. I forhold til kollegaer er det ofte sådan, at folk der dræner os, er mennesker som vi egentlig ikke rigtig kender eller interesserer os for. Så vær nysgerrig og interesser dig for, hvad der gemmer sig bag facaden på din kollega. Hvis du har haft en uoverensstemmelse med en kollega eller en chef, så tag mod til at få talt om det. Her er der rigtig meget at hente, idet uoverensstemmelser og konflikter på arbejdspladser ofte fylder os med negative tanker, og kan komme til at fylde uforholdsmæssigt meget.  

Vælg hvem af dine kollegaer du vil bruge mere tid på. Hvem kunne det være hyggeligt at spise frokost sammen med, eller hvem har du lyst til at invitere på en walk and talk. Det kan faktisk være nogle af de åndehuller i en presset hverdag, som kan give glæde og energi.

Så vi gentager os igen: Find ud af hvad der giver energi. Hvem giver dig glæde og energi både privat og arbejdsmæssigt. Start forandringen med at lade disse opgaver og mennesker fylde mere i din hverdag. 

Og som Mark Twain sagde: Sorg kan klare sig alene, men for at få det fulde udbytte af glæde må man have nogen at dele den med.

Scroll to Top