Hvad er mental sundhed? – Læs vores nyeste artikel her

Hvad er mental sundhed?

Denne artikel handler om mental sundhed, og vi vil give nogle bud på, hvad mental sundhed er, hvordan du skaber det bedst mulige grundlag for at være mental sund.

Vi vil også give dig 10 gode konkrete råd, der kan styrke dit mentale helbred. 

Hvad er mental sundhed? 

Mental sundhed er en tilstand af trivsel, hvor det enkelte menneske kan udfolde sine evner, håndtere dagligdags udfordringer og indgå i fællesskaber med andre mennesker.  

Mental sundhed er ikke kun fraværet af psykisk sygdom, men består også af livsglæde, mentale ressourcer og evner, som er nødvendige for at kunne udvikle sig og klare de udfordringer, der dukker op for alle mennesker i vores samfund.  

Når vi har balance i vores mentale sundhed, er vi i stand til både at være nærværende, og vi har styr på de vigtigste prioriteringer. Vi har ikke for travlt i hverdagen, og vi keder os heller ikke. Vores hjerne fungerer optimalt og er ikke udfordret af hukommelsessvigt eller manglende evne til at overskue ting, og vi kan sagtens tage os af komplekse problemstillinger uden at udskyde dem.  

Vi har en dagligdag uden stress, angst, tankemylder eller depression, hvilket skaber de bedste forudsætninger for et liv i balance og et liv, hvor vi lever efter de vigtigste prioriteter i vores liv.  

Mennesker, der over længere tid har dårlig mental sundhed, har højere dødelighed og større risiko for at udvikle fysisk (somatisk) såvel som psykisk sygdom (bl.a. hjertekarsygdom, stress, depression og angst).  

Men at opretholde den rette mentale balance er desværre en udfordring for mange mennesker i et samfund, hvor mange føler sig presset af ydre krav, indre pres, for høje målsætninger og sociale medier- for bare at nævne nogle få faktorer.  

Og selvom vi i vores moderne samfund på mange måder har det bedre, end vi nogensinde har haft det, ja så har omfanget af mental usundhed og manglende livslyst aldrig været større. Stress, angst og depressions statistikkerne har aldrig set værre ud, for unge såvel som voksne, end nu. Ifølge WHO er 70% af alle sygdomme stress relaterede. Altså relateret til vores usunde livsstil og manglende balance i hverdagen. Det ser altså på mange måder værre ud end nogensinde, hvad angår vores mentale sundhed.  

Hvis vi skal tage de positive briller på, så har vi mulighed for at gøre noget ved det. 

Det, der skal til, er personlig vilje og styrke til at skabe den kulturændring, der gør, at vi stopper op og fælles arbejder på at få mere balance i hverdagen.   

Vi har masser af viden og brugbare værktøjer til at gøre noget ved det. Vi har økonomiske forudsætninger og tekniske hjælpemidler. Ja med de rette prioriteringer i hverdagen kunne vi løse mange livsstilsproblematikker. 

Hvad understøtter mental sundhed? 

Mange af disse kulturændringer er selvfølgelig nødt til at foregå på et socialt eller samfundsmæssigt niveau, men det er oplagt at begynde med os selv, og de ting, vi har direkte indflydelse på. Og vi kan starte med at prioritere vores mentale sundhed, og bruge tid på aktiviteter, der bygger os op og giver os ro…..

Scroll to Top