Ny stressstrategi efter sommerferien

[et_pb_section bb_built=\”1\”][et_pb_row][et_pb_column type=\”2_3\”][et_pb_text admin_label=\”Har du været …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Har du været topstresset op til ferien og brugt din kostbare ferietid på at komme til hægterne igen?

Så er det måske nu, at du skal vælge en ny strategi for ikke at havne i det samme hamsterhjul igen, igen og igen. Stress behøver nemlig ikke være din tro følgesvend i dagligdagen, selvom du lever et ambitiøst og udfordrende liv.

En gradvis mere kompleks og travl hverdag med store udfordringer privat og arbejdsmæssigt stiller enorme krav til vores personlige lederskab og vores evne til at skabe balance i hverdagen. Vi skal være dygtige medarbejdere, gode kollegaer, skabe overblik og struktur, have unikke samarbejdsevner, være gode forældre, gode venner, gode elskere, og samtidig skal vi passe på vores helbred, så vi får motioneret, hvilet, spist sundt osv.

Der findes ingen quick fix-løsninger eller hurtige måder at skabe bedre balance i livet på. Det kræver en stærk motivation, vilje og indre kraft for at bryde uhensigtsmæssige adfærdsmønstre og de nødvendige livsstilsændringer, der skal til for at bryde ud af den onde spiral, som flere og flere mennesker befinder sig i.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=\”1_3\”][et_pb_image _builder_version=\”3.2.2\” src=\”https://humansupport.dk/wp-content/uploads/2018/08/Stressfri-pa-10-uger-500×500-1.jpg\” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=\”4_4\”][et_pb_text admin_label=\”Så hvis du …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Så hvis du vil have en dagligdag uden stress, er du nødt til at tage større ansvar for dig selv og øge dit personlige lederskab, så du i højere grad kan navigere i livet og i din arbejdsdag ud fra dine værdier og behov.

Nogle af de klassiske hverdagsstressorer er:

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”1. Tab af …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

1. Tab af personligt lederskab – livet kører med dig som bagsædepassager – i stedet for at dit liv kører med dig som chauffør.

Træf et aktivt valg om at genvinde styringen i dit liv. Øg din indre styring baseret på dine ønsker, behov og nedton den ydre styring, hvor fokus er på andres forventninger og behov.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”2. Manglende …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

2. Manglende forventningsafstemning med dine kollegaer, dine medarbejdere og din familie.

Det er vigtigt, at du, din chef og dine kollegaer forventningsafstemmer i forhold til konkrete opgaver, forventninger og målsætninger. Hvilke opgaver skal prioriteres og er vigtige, og hvilke opgaver kan vente eller uddelegeres?

I familien er der ofte også forskellige forventninger til praktiske opgaver eller til nærvær og tilstedeværelse. Sørg for at afstemme jeres forventninger i god tid. Mange mennesker bliver stressede af dårlig samvittighed, men de fleste bekymringer kan vi komme til livs med et realitetstjek af vores partners eller vores chefs/kollegaers virkelighed og forventninger til os.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”3. Kilden til …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

3. Kilden til stress.

Der er minimum tre kilder til stress: dit arbejdsliv, dit privatliv og/eller din egen indre dommer/grundlæggende værdier.
Stil skarpt på, hvad der primært stresser dig, før du kan handle på det.

Har du for mange arbejdsopgaver?
Arbejder du i en organisation, der presser medarbejderne for meget?
Er I dygtige nok til at prioritere og organisere?
Behandler I hinanden med respekt og mødes i øjenhøjde?
Får I løst konflikter?

Eller skyldes din stress manglende work life-balance?
Er I kommet for langt væk fra hinanden i parforholdet, og trænger I til at være kærester igen?
Har du for lidt tid til dig selv?
Har du nok tid sammen med dine børn?
Ser du dine venner regelmæssigt?

Eller er kilden til stress, at du altid vil gøre ting 110%.
Stiller du for høje forventninger til dig selv eller sætter du altid overliggeren for højt?

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”4. Juster dine …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

4. Juster dine ambitioner og dine målsætninger med jævne mellemrum.

Ambitioner og målsætninger ændrer sig livet igennem og er afhængige af både indre og ydre faktorer, der har det med at forandre sig. Derfor er det vigtigt, at du ikke bare er ambitiøs og god til at definere målsætninger. For mange mennesker er det livsbekræftende at være ambitiøse, men sjældent 24/7, og målsætninger skal altid være på et niveau, hvor man både kan gribe i og se overliggeren, ellers kan den ikke justeres.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”5. Lev i …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

5. Lev i overensstemmelse med dine værdier, ønsker og behov.

De fleste mennesker, jeg møder, vægter i prioriteret rækkefølge disse ting i livet:

  1. Mig
  2. Familie – parforhold
  3. Venner
  4. Arbejde
  5. Fritidsliv

De selvsamme mennesker prioriterer oftest deres tid på flg. måde:

  1. Arbejde
  2. Familie – parforhold
  3. Fritidsliv
  4. Venner
  5. Mig

Når vi ikke lever i overensstemmelse med vores vigtigste prioriteter i livet, giver det stress. Det kan altså ikke nytte noget, at dit arbejde mere eller mindre fylder hele dit liv, samtidig med at du ikke prioriterer dig selv og dine behov – det giver ubalance og er den sikre vej til en stresset tilværelse.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”Af Jesper Peter …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Af Jesper Peter Rasmussen

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top