[et_pb_section bb_built=\”1\”][et_pb_row][et_pb_column type=\”2_3\”][et_pb_text admin_label=\”De fleste af …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

De fleste af os kender sikkert til, at både weekender og ferier nærmest flyver afsted og er overstået, inden vi for alvor er kommet ned i gear. Efter en lang arbejdsuge er vi om fredagen godt trætte, og allerede søndag aften skal vi mentalt forberede os på den kommende arbejdsuge.

For 3 år siden tog jeg selv et afgørende valg i mit liv. Jeg besluttede mig for kun at arbejde max. 30 timer om ugen! Jeg ville gerne have mere tid til cykling, som er min nye store passion i livet, og dette skulle balanceres mellem mit arbejde som jeg lykkeligvis er rigtig glad for samt min familie og venner som jeg sætter utrolig stor pris på. Hvad gør man så, når man gerne vil det hele? Ja, jeg var nødt til at arbejde mindre og opdagede til min store glæde at kvaliteten og effektiviteten i mit arbejde ikke blev dårligere, måske snarere tværtimod.

Kortere arbejdstider betyder ikke alene, at vi arbejder bedre, men også at vi nyder livet mere. Samtidig er færre arbejdstimer et middel til et mere balanceret liv – uden stress.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=\”1_3\”][et_pb_image _builder_version=\”3.2.2\” src=\”https://humansupport.dk/wp-content/uploads/2018/10/tzjeth.png\” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=\”4_4\”][et_pb_text admin_label=\”Jeg kender til …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Jeg kender til en enkelt dansk virksomhed der har indført 4 dages arbejdsuge med stor succes, og for nyligt læste jeg til min store glæde at en newzealandsk virksomhed har indgået et samarbejde med et researchhold, for at dokumentere effekten og at resultaterne der indtil videre er succesfulde. Meget tyder altså på, at det er en god investering for både virksomheder og medarbejdere at indføre en 4 dages arbejdsuge.

Den newzealandske ejendomsmæglervirksomhed Perpetual Guardian har således besluttet sig for at implementere 4 dages arbejdsuge efter en succesfuld testperiode på 2 måneder. Resultaterne har allerede vist sig så positive, at man vil implementere det for alvor.

Researchholdet skulle teste de i alt 240 medarbejdere i løbet af de to måneder. Medarbejderne fik samme løn som normalt i perioden, og resultaterne taler for sig selv:

  • Alle medarbejdere formåede som minimum at opretholde samme arbejdsniveau, selvom de arbejdede en dag mindre om ugen.
  • Medarbejdernes stressniveau faldt på bare to måneder med 7% – fra 45% til 38%.
  • Medarbejdernes engagement, lederskab og deres samarbejdsevner steg med 18-20%.
  • En firmaundersøgelse fra 2017 viste, at kun 54% af medarbejderne følte, at de var i stand til at balancere arbejdspresset. Efter testperioden var tallet steget til 78%.

Desuden påpeger virksomhedens direktør, at arbejdsugen på 4 dage har betydet, at medarbejderne er mere produktive, og at de bruger mindre tid på sociale medier og andre ikke-arbejdsrelaterede aktiviteter.

Vi har i Danmark og i de fleste øvrige lande en meget stærk tradition for en 5 dages arbejdsuge, men meget tyder på, at rigtig mange mennesker har svært ved at opretholde en fornuftig Work-Life balance og at stressproblematikker nærmest eksploderer. Vores liv er alt for ofte centreret omkring vores arbejde, og det er efterhånden et fåtal, der prioriterer tid og ressourcer anderledes i forhold til at finde en alternativ levevis. Kort sagt begrænser vores arbejde vores evne til at realisere vores talenter og fulde potentiale, samtidig med at et stigende antal studier påviser, at der er store menneskelige omkostninger forbundet ved en lang arbejdstid, bl.a. en negativ effekt på både vores fysiske og mentale sundhed.

Så hvad skal der til, for at vi tør at gøre op med den stærke og for mange nedbrydende arbejdskultur? Hvem siger, at en 5 dages arbejdsuge er ideel? Jeg tror, at vi på sigt bliver nødt til at gøre op med den nuværende arbejdskultur og tænke i alternative baner, hvis vi skal have og opretholde en bæredygtig arbejdskultur.

Når vi ikke bare med glæde griber denne idé, skyldes det bl.a., at vi i mange generationer har accepteret arbejdet som den altdominerende faktor i vores liv. En meget stærk kultur, som ikke bare ændres fra den ene dag til den anden. Det samme kan meget vel komme til at ske med stress i vores samfund. Hvor længe skal vi se på, og hvor mange sygdomstilfælde skal der til, før vi tager det alvorligt? Ender det med, at stress fremadrettet bliver en kalkuleret del af hverdagen på lige fod med mange andre dårlige og negative livsmønstre?

 

Kilde: Videnskab.dk

Af Jesper Peter Rasmussen

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top