Vinterdepression

[et_pb_section bb_built=\”1\”][et_pb_row][et_pb_column type=\”2_3\”][et_pb_text admin_label=\”Vinteren er over …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Vinteren er over os, og rigtig mange mennesker på de nordlige breddegrader påvirkes af den mørke tid og de kortere dage. Mørket udenfor kan virke voldsomt tyngende om vinteren, og nogle af os oplever søvnproblemer, træthed, tendens til overspisning og i det hele taget en overvældende følelse af tristhed. Mange mennesker bliver direkte ramt af ”vinterdepression”, hvilket er meget naturligt, hvis ikke vi tager ekstra forholdsregler og gør noget aktivt for at undgå det.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”To af hovedårsagerne …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

To af hovedårsagerne til vinterdepression er manglende lys og manglende D-vitaminer, men mange mennesker ændrer rent faktisk også vaner i vinterperioden, hvilket ofte også kan være en af hovedkilderne.

Så her kommer nogle få gode råd, der kan hjælpe på humøret og dit energiniveau, så du kan komme igennem vinteren uden vinterdepression.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=\”1_3\”][et_pb_image _builder_version=\”3.2.2\” src=\”https://humansupport.dk/wp-content/uploads/2018/11/ff.png\” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=\”4_4\”][et_pb_text admin_label=\”1. Sol og …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

1. Sol og lys

Mange af os har en tendens til at søge indenfor, når det er koldt og mørkt, og en af de vaner, der ændres i vinterperioden, er, at de fleste af os er alt for lidt ude i dagtimerne. Derfor er det ekstra vigtigt at prioritere at være ude, når vejret og arbejdet tillader det. For mange menneskers vedkommende vil det i vinterperioden ofte være i weekenden, der er mulighed for det, men hvem siger, at du ikke kan tage en walk-and-talk med en kollega i stedet for et indendørs stillesiddende møde?

Hvis det stadig kniber med at få lys nok, kan solterapi være et godt og vigtigt alternativ. Lysterapi virker, da det stabiliserer døgnrytmen, hvilket giver mere energi og får niveauet af serotonin i hjernen til at stige. Præcis som det rigtige sollys gør.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”2. Motion Husk …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

2. Motion

Husk motionen. Kroppen er så smart indrettet, at den har sin egen ”humør-medicin”. Det er de såkaldte endorfiner, et hormon, som blandt andet udskilles ved fysisk aktivitet. Motion er desuden vigtigt og styrkende for kroppen, når det er tilpasset den enkeltes fysiske tilstand og styrker muskler, knogler, fordøjelse og immunforsvar og afhjælper overvægt og andre livsstilssygdomme. Kontinuerlig motion øger velvære og energi, der sammen med søvn og hvile er vigtige elementer i forhold til at skabe de ideelle betingelser for, at vores organisme fungerer optimalt.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”3. D-vitamin Spis …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

3. D-vitamin

Spis ekstra D-vitamin fra oktober til marts. Undersøgelser har vist, at ved depression og depressive tilstande skyldes op imod 40% D-vitamin mangel. De fleste danskere og skandinaver er generelt i D-vitamin underskud fra oktober til marts, hvis ikke de tager ekstra tilskud eller spiser D-vitamin i rigt mad såsom, fisk, æg, kylling og mælkeprodukter.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”4. Søvn Søvn …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

4. Søvn

Søvn og hvile er af afgørende betydning for et sundt helbred for alle mennesker og er særdeles vigtigt i forbindelse med depression og stress. Meget tyder på, at der er en stærk kobling mellem immunforsvaret, søvnmangel og depression. Når vi sover, arbejder kroppen med en del restituerende processer, der styrker kroppen og holder os sunde og raske. Derudover er en god nats søvn afgørende for, hvordan vi går den kommende dag i møde, da søvnen har stor indvirkning på vores humør og generelle overskud. Når vi ikke får søvn nok, bliver vores mentale overskud mindre, vores lunte kortere, og vi bliver ofte mere nærtagende. Vi vil også være mere tilbøjelige til at aflyse aftaler, springe træningen over, spise mere usundt, hvilket alle er aktiviteter, der skal holde os bedre i balance.

Her er, hvad du kan gøre for at få en bedre nattesøvn:

  • Tag en rolig stund inden sengetid.
  • Meditér.
  • Ingen skærmtid inden sengetid.
  • Skriv forstyrrende tanker ned på et stykke papir.
  • Undgå træning 2-3 timer inden sengetid.
  • Undgå at spise for sent.
  • Ikke drikke alkohol.
  • Undgå sukker.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”5. Gør ting …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

5. Gør ting, der gør dig glad og omgiv dig med mennesker, der gør dig glad.

Gør ting sammen med mennesker, der giver dig glæde og energi. Når vi har været igennem et depressionsforløb, er det jo bl.a., fordi vi har gjort det modsatte og foretaget ting og handlinger, der har drænet os for kræfter, og måske har vi ovenikøbet været sammen med mennesker, der stresser os. Lidt kort og enkelt sagt: Du bliver glad, når du laver aktiviteter, der gør dig glad, sammen med mennesker, der gør dig glad. Du bliver deprimeret ved at foretage dig ting, der gør dig deprimeret, sammen med mennesker, der gør dig deprimeret.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”Af Jesper Peter …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Af Jesper Peter Rasmussen

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top