Kan vi lære noget om os selv ud fra andres stresshistorier? – 1

[et_pb_section bb_built=\”1\”][et_pb_row][et_pb_column type=\”2_3\”][et_pb_text admin_label=\”Vi har udarbejdet …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Vi har udarbejdet tre personlige stresshistorier fra det virkelige liv, som du måske kan se dig selv i eller som du kan genkende familiemedlemmer eller venner i. Historierne vil forhåbentlig kunne hjælpe og inspirere mennesker til at tage hånd om deres egen eller andres alvorlige stresssituation. Del meget gerne dette blogindlæg til venner og bekendte, hvis du selv kan nikke genkende til nogle af historierne eller måske kender andre som kan lære noget af dem.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=\”Stress og angstanfald …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Stress og angstanfald

Jeg havde for et stykke tid siden en klient i et coachingforløb.

Jacob, der er forretningsmand, søger akut coaching, da han under en forretningsrejse har fået meget kraftige angstanfald. Det første anfald kom under en mellemlanding, og efterfølgende kollapsede han på et hotelværelse, hvor han fik et black-out og derefter sov i et døgn. Det siger næsten sig selv, at det var en ret voldsom omgang og en temmelig stærk stressreaktion.

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=\”1_3\”][et_pb_image _builder_version=\”3.2.2\” src=\”https://humansupport.dk/wp-content/uploads/2020/12/mand-vindue.png\” /][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type=\”4_4\”][et_pb_text admin_label=\”Ved første session …\” _builder_version=\”3.2.2\”]

Ved første session fortæller Jacob om hændelsesforløbet og berører sporadisk baggrunden for kollapset og angstanfaldet. Han sover stort set ikke om natten, og han har i længere tid været under voldsomt pres arbejdsmæssigt og har også presset sig selv til det yderste privat med træning og arrangementer. Sideløbende med det hårde arbejdspres har han løbetrænet en del, da han inden for kort tid skal løbe et maratonløb. Jacob er psykisk såvel som fysisk fuldstændig nedslidt og har brug for struktur og vejledning om kost, motion og hvile. Jacob får besked på at skære ned for motionen med det samme og får nogle meditative guidninger, han kan bruge inden sengetid, samt nogle andre vigtige søvnråd, så han kan få en bedre søvnrytme. Han får en kostvejledning, der ikke ændrer hans daglige kost væsentligt, men som primært sætter fokus på let fordøjelig kost. Samtidig laver vi i fællesskab en plan, så han kan skærme sig i forhold til det værste ydre pres.

Ved den næste session arbejder Jacob og jeg med alle de ting, der har fungeret for Jacob, siden vi sidst mødtes. Jacob har omlagt både sin træning og sine sengerutiner og er begyndt at sove bedre om natten. Hele den resterende session har fokus på søvn og hvile, da det både er det, der er Jacobs største udfordring, og samtidig er det, der har givet ham de bedste fremskridt.

Ved den tredje session kommer Jacob med en helt anden energi og styrke end de foregående gange. Han har haft stor glæde af både åndedræts- og nærværsøvelser, og synes han har fået meget mere overskud og energi. Han er dog chokeret over, at det kunne gå så galt for ham, og han vil gerne kigge lidt bag om, hvad det er, der har stresset ham så voldsomt. Vi finder hurtigt ud af, at Jacob lægger et enormt stort pres på sig selv og har gjort det i al den tid, han kan huske. Jacob er ikke i tvivl om, hvor han har lært det, da hans far også var en ambitiøs og hårdtarbejdende mand. I de følgende sessioner arbejder Jacob med de temaer, der er vigtigst for ham. Vi bevæger os mellem det ydre pres, Jacob har været udsat for, og de af hans egne gamle vaner og værdisæt, der har bidraget til stresstilstanden. Vi arbejder med fokus på, hvordan han kan håndtere presset anderledes, og samtidig har den nye indsigt og fokus på hans egne gamle vaner og hvordan de er hovedårsagen til hans stress, været en stor øjenåbner for Jacob. Denne indsigt er meget brugbar for Jacob og gør ham i stand til at fokusere meget mere på sine ressourcer og det faktum, at han rent faktisk godt kan præstere og leve et liv, hvor der også er plads til andet end ambitioner og arbejde. Jacob får hurtigt en bedre livskvalitet og afslutter coachingforløbet inden for 3 måneder.

Havde Jacob Stress? Var han presset? Havde han travlt? Eller var det bare noget, han sagde?

Jacob var helt op i det røde felt, hvad stress angår, og min vurdering var, at han ikke kunne have fortsat mange uger i samme stil uden at kollapse. Så ja til, at Jacob var stresset, og at det var en stress, han havde bygget op over længere tid, ja faktisk i årevis.

Af Jesper Peter Rasmussen

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top