Ny hjerneforskning – Hvad har vi lært om hjernen indtil nu?

Kan for meget stress skade din hjerne?

Nye undersøgelser viser, at når stress hormoner forhøjes, nedsættes hjernens vækst. Faktisk kan kronisk stress, krympe hjernen hvilket gør det svært at indlære eller endda huske den viden du allerede er i besiddelse af. Ny læring optimeres bedst med den rette arousal (spændingsniveau). For meget arousal og hjernen lukker ned, og ikke nok med det, hjernen bliver distraheret og doven. For lærere, forældre, terapeuter og ledere, er dette nyttige oplysninger i forhold til hjernens funktion.

I løbet af de seneste årtier har bemærkelsesværdige opdagelser om neuroplasticitet vist sig at skabe forbløffende muligheder. Neuroplasticitet beskriver ​​hjernens evne af til at ændre og omformes – i bogstaveligste forstand at genoprette sig. Hvor hjernen før var tænkt som en maskine, forudindstillet i en tidlig alder, ved vi nu, at vi har kapacitet til at genoprette hjernens kredsløb og danne nye nervebaner. Lige siden neuroforskere opdagede neuroplasticitet og hjernens evne til at danne nye neurale netværk, har praktiserende forsøgt at overføre disse nye resultater til deres klienter.

Disse resultater åbner for de kliniske muligheder ved behandling af alt fra slagtilfælde, OCD til angst og depression. Lærere, trænere, terapeuter, coaches og ledere, ja selv forældre kan have gavn af at lære metoder til at genopbygge hjernen.

Så hvordan kan du skabe de bedst mulige vilkår for din hjerne?

Aerob og styrketræning er en af ​​de bedste ting, du kan gøre for din hjerne – i alle aldre! Aerob træning øger BDNF, der er en forkortelse af Brain-derived Neurotrophic Factor, er en såkaldt nervevækstfaktor (neurotrofin), der dels beskytter eksisterende hjerneceller og dels stimulerer dannelsen af ny hjerneceller og deres indbyrdes forbindelser; en slags Substral for neuronerne. Der er også en vigtig forbindelse mellem hjerne og mave. For at forbedre hjernens sundhed, er du nødt til at tage en metabolisk tilgang, herunder kontrollere inflammation og dit insulin niveau.

Og glem ikke at spise ”hjerneglad” fødevarer som nødder, omega 3, og avocado.

Kilde: NICABM

Scroll to Top