Hvad betyder dit skærmforbrug for dit mentale helbred?

Ny dansk undersøgelse viser at reduceret skærmbrug fører til bedre mentalt velvære

 

De fleste danskere er efterhånden rigtig meget på en skærm i dagligdagen. Vi bruger telefoner, tablets, computere og TV, og ofte har vi gang i flere skærme på en gang.

Vi ved godt at det påvirker os og at for meget skærmtid ikke er godt for os. Men hvordan påvirker det egentlig vores mentale helbred og sociale relationer?

 

 

Ifølge et nyt dansk studie, konkluderer danske forskere, at mindre tid foran skærmen påvirker voksnes mentale velvære og humør i positiv retning. Mentalt velvære kan naturligvis være mange ting men det handler om hvorvidt man føler sig glad, veltilpas, balanceret, afslappet, frisk, energifuld og udhvilet.

Studiet viste at mennesker opnår øget velvære og humør, når de reducerer deres skærmtid i fritiden og bruger mindre end tre timer om ugen foran skærmen.

I undersøgelsen deltog 164 voksne, der blev bedt om at reducere deres skærmforbrug drastisk, så det ikke oversteg tre timer om ugen. Tidligere brugte de i gennemsnit 23 timer om ugen af deres fritid ved en skærm.

 

Læs også: Hvad er mental sundhed?

 

Resultatet viste at der var en markant forskel i voksnes mentale trivsel og humør. Blandt andet viste det sig, at mindre tid på skærmen fører til mere overskud og dermed mere tid sammen i familien til at gøre ting sammen.

Mange deltagere fortalte, at de følte en større samhørighed i familierne, blandt voksne og børn, hvor de følte sig mere som en samlet enhed og de snakkede mere sammen.

Det er interessant at deltagerne gav positive tilbagemeldinger og at de ikke følte sig stresset af at skulle undvære skærmene. Det er nemlig ofte det vi frygter, da mange mennesker har fået tillært en adfærd eller en vane med hele tiden at stå til rådighed, via diverse sociale medier.

Det er et begrænset studie og selvfølgelig skal man passe på med at drage for mange konklusioner i forhold til velvære, men der er også tidligere lavet undersøgelser, der viser hvordan skærmtid påvirker børns fysiske aktivitet. Og det ser altså ud til, at der er positive effekter både for børn, unge og voksne ved at bruge mindre tid foran skærmen.

 

Det handler om at finde en balance, men du kan altså roligt sætte skærmtiden ned.

 

Kilde: Humansupport og Videnskab.dk

Scroll to Top