Hjem » Uncategorized » Hjælp hjernen til at håndtere social smerte

At blive ekskluderet gør ondt.

Uanset om det er at blive valgt som den sidste i gymnastiktimen eller ikke at blive inviteret til en vigtig social sammenkomst, kan det udrette betydelig følelsesmæssige smerte. FOMO – Fear of missing out er et andet kendt fænomen blandt unge, hvor mange bruger timer på de sociale medier, af frygt for at gå glip af noget, eller af frygt for ikke at være en del af de rigtige sociale sammenhænge.

Men hvad kan vi gøre ved det? Er det ikke bare en del af livet?

Ved Milano-Bicocca universitetet i Italien ønskede man at undersøge, om der var en måde at lindre smerter forårsaget af social udstødelse. Deres hypotese var at særlige områder i hjernen kan være i stand til at være \”buffer\” mod social smerte.

For at teste dette, rekrutterede de 79 universitetsstuderende og inddelte dem tilfældigt til enten i behandling eller til en kontrolgruppe. Forskere fortalte de studerende, at de var ved at deltage i en \”mental visualisering øvelse\” hvor de ville modtage elektrisk stimulation på tværs af højre ventrolaterale præfrontale cortex (rVLPFC) i 15 minutter. Kun studerende i behandlingsgruppen modtog det rent faktisk.

Fem minutter før afslutningen af ​ sessionen, spillede begge grupper et virtuel kuglespil. De fik at vide, at de spillede med andre personer, og de skulle skiftes til at kaste bolden til hinanden. De andre deltagere i spillet blev styret af en computer, som var designet til at udelukke nogle spillere tilfældigt. Da spillet blev sat i gang, fik nogle bolden flere gange, mens andre kun fik bolden en gang

Efter spillet, rapporterede eleverne den procentdel af kast, de troede de fik, og rapporterede deres følelsesmæssige tilstand under spillet. Resultatet var interessant.

I begge grupper rapporterede eleverne, der var udelukket fra spillet, at de ikke havde det godt under spillet. Men eleverne der modtog rVLPFC stimulation følte det knap så slemt, mens eleverne i kontrolgruppen var meget mere påvirkede. Denne forskning er interessant, fordi det styrker antagelsen om at det ikke er de negative erfaringer alene der generer os. Derimod er det mere afgørende hvordan vores hjerne håndterer oplevelserne.

Kilde: NICABM

Scroll to Top