Det er højsæson for skilsmisser, hvorfor det er ekstra vigtigt at investere tid, energi og nærvær i parforholdet.

Traditionen tro har parterapeuter ekstra travlt i de kolde vintermåneder først på året. Juleferien har for mange par været en belastning, med julestress, manglende forventningsafstemninger, bristede forventninger, udfordringer med familien og mange andre vanskeligheder. 

Ekstra mange par har i denne tid svært ved at holde sammen. Forskelligheder i personlighed, børneopdragelse og uenigheder fylder rigtig meget i en tid, hvor de personlige ressourcer i forvejen er knappe, grundet kulde, COVID-19 og manglende lys og sol. 

I denne artikel vil vi derfor sætte fokus på, hvordan I som par kan få tilført ressourcer, så I sammen kan komme igennem denne svære vintertid. 

Nedenfor har vi listet fem gode råd, der skal få jer godt igennem, så foråret kan blive en nydelse og danne grundlag for, at parforholdet igen udvikler sig i den rigtige retning:

 1. Giv jer tid og rum til hinanden 

Hvis parforholdet skal fungere, er det vigtigt at investere med tid, nærvær og energi. Det nytter altså ikke noget at kanalisere al jeres tid og energi over i arbejde, børn og/eller personlige projekter. 

Det er desværre ikke ualmindeligt at par, hvor parforholdet kører skævt, gør det modsatte af det der er nødvendigt, nemlig at investere tiden og ressourcerne alle andre steder end i parforholdet. 

Sæt derfor ”kæreste tid” af til hinanden, minimum et par gange om ugen, hvor I kan fokusere på og gøre noget godt for hinanden. 

 1. Fokuser på det der virker mellem jer 

Når parforholdet kører skævt, har parret ofte fokuseret på det der ikke virker, på forskelligheder, eller på triggerpunkter over længere tid. Det giver afstand, manglende nærhed og fjendtlighed. 

Prøv i stedet at fokusere på at: 

 • Lytte til hinanden 
 • Tale om det, I ønsker jer 
 • Tale om det, der virker godt mellem jer 
 • Tale om den fremtid I ønsker for jer selv og hinanden 
 • Tale i ressourcesprog: ”Vi kan…” 
 • Anerkende forskelle i holdninger og synsvinkler. 

Læs også: Folk, der holder længere ferie, lever længere 

 1. Undgå at lave hinanden om. Det virker alligevel ikke! 

Et af de vigtigste elementer i at udvikle et parforhold, handler om at give plads til hinandens forskelligheder og jeres forskellige behov. Alt for mange par bruger meget energi på at lave hinanden om og fokusere på forskelligheder.  

I stedet for hele tiden at ville lave din partner om, er det meget mere vigtigt at fokusere på hvorfor det er så vigtigt at ændre den partner som du trods alt har valgt at være sammen med. Så I bør i bestræbelserne på at genfinde hinanden, bøje pegefingeren og lade den pege indad mod jer selv, så I ikke har alt for meget fokus på partnerens fejl og mangler.

Ingen bryder sig om at blive lavet om, men alligevel er der mange par, som bruger overordentlig meget energi på at pege på hinanden, og lave hinanden om. Den sikreste ting i verden er, at det ikke virker.   

 1. Foretag ting sammen som I holder af  

Ved at sætte fokus på ressourcer og livsglæde skaber I en optimal udvikling af forholdet, og det er at bruge ressourcerne bedst muligt. Det giver rigtig god energi mellem jer, når I som par laver ting sammen, som I godt kan lide og som stimulerer jer. Det er genvejen ind til hinanden og en genvej til også at stimulere seksualiteten i jeres forhold, som er en utrolig vigtig livskraft.  

Vi bliver glade af at være sammen med mennesker der gør os glade og foretage os ting der gør os glade. Det lyder meget enkelt, hvilket det også er, men ikke nødvendigvis let, og det særligt hvis man har forskellige behov. 

Tænk derfor i win-win og lav ting og aktiviteter i begge kan lide eller gør noget sammen som I ved gør jeres partner glad. 

Hvis man graver lidt dybt, kan de fleste par finde ting som begge parter holder af, og hvis det er svært, så tænk på hvad I foretog jer da I var forelskede. 

 1. Søg hjælp hvis I sidder fast 

Det er ingen skam at søge hjælp, hvis jeres parforhold er fastlåst, snarere tværtimod. Alt for mange par søger hjælp alt for sent, når tingene virkelig er gået i hårknude. Der findes mange dygtige parterapeuter og det kan ovenikøbet være at I har et vennepar der kan lytte til jer og hjælpe jer lidt på vej.

Vi håber I kan bruge de gode råd, så I sammen som par kommer helskindet igennem denne kolde og mørke vintertid. Og husk at alle par har måtte investere blod, sved og tårer for at komme styrket igennem de kriser som parforholdet unægtelig bringer. Vi vil ofte have en tendens til at synes, at naboens græs er grønnere, men det er naboens græs kun, hvis han/hun vander og gøder. Hvis ikke græsset vandes og kultiveres bliver det gult og vissent, eller der gror mås på, hvilket billedligt talt også kan ske i parforholdet. 

Scroll to Top